Skip to main content

Ten przepis jest tak prosty, że jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie chwilę. W mojej kuchni to ciasto pojawia się wraz z pierwszymi truskawkami z ogrodu, a powoli znika jesienią, kiedy kończą się owoce. Nie znika jednak całkowicie. Kiedy zimą zatęsknię za smakiem lata, sięgam po owoce mrożone, maślankę i w domu znów roztacza się ten niezwykły zapach letniego ciasta.

Możesz je przygotować z kruszoną lub tylko posypać górę cukrem-pudrem.

 

Potrzebujesz:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru lub zamiennika. Ja zwykle stosuję ksylitol
  • 3 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 cukru wanilinowego lub kilku kropli esencji waniliowej
  • 3 jajek
  • 1 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 400-500 g owoców

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 50 g cukru-pudru


Przygotowanie:

Zapowiadałam, że będzie superprosto dlatego:

  • wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki (poza owocami) i powstałą masę przełożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  • na ciasto wyłożyć owoce, te większe podzielić na mniejsze części
  • jeśli przygotowujesz wersję ciasta z kruszonką to zmieszaj jej składniki rękami (tak, żeby masło dobrze połączyło się mąką i cukrem) i wyłóż na owoce
  • rozgrzej piekarnik do 180 st. C i włóż do niego ciasto na 55 minut

Smacznego!