Skip to main content

Kupuję kilogram owoców spodziewając się, że znikną w kilka minut. Znika część. Duża część. A reszta stoi. Chowam do lodówki, żeby nie gniły, jednak na drugi dzień to już nie to samo. I tu wskakują rogaliki. Banalnie proste, można do nich użyć każdego owocu, jaki akurat jest w ogrodzie, lub który zalega w lodówce niezjedzony. Jak nie ma owocu, to można nadziać dżemem lub musem ze zmielonych orzechów. Świetny sposób na zero waste!

W moim segregatorze ze sprawdzonymi przepisami na ciasta, które zawsze się udają mam kilkanaście przepisów na rogaliki. Wszystkie jednak muszą ustąpić miejsca przepisowi na kruche rogaliki drożdżowe z Kwestii Smaku. Jest banalnie prosty i daje genialnie pyszny efekt. Zresztą jak wiele przepisów Asi z Kwestii Smaku.

Potrzeba:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 25 g świeżych lub 12 g suchych drożdży
  • 1 jajka
  • 2 łyżeczek cukru pudru
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

  • Na początek trzeba rozetrzeć masło z mąką, powstanie coś na kształt kruszonki.
  • W kubku z ciepłym mlekiem mieszamy drożdże ze szczyptą cukru pudru, mieszamy i przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie ubijamy jajko z pozostałym cukrem-pudrem i dodajemy je do mąki zmieszanej z masłem. Całość wyrabiamy. Początkowo może się wydawać, że ciasto jest zdecydowanie zbyt luźne, jednak wraz z wyrabianiem robi się coraz bardziej suche i gładkie. Kiedy przestaje się kleić do rąk wyrabiamy jeszcze chwilę, formujemy kulkę i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Ja często też zostawiam je w lodówce na całą noc, dzięki czemu mamy pyszne i świeżutkie rogaliki na śniadanie.
  • Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na trzy części i kolejno rozwałkowujemy je na okrągły placek. Im bardziej okrągły, tym bardziej kształtne będą rogaliki.
  • Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 równych trójkątów, na każdym z nich układamy nadzienie, mniej więcej w ilości niepełnej 1 łyżeczki.
  • Zwijamy od podstawy każdego trójkąta do jego czubka. Ostatni etap to rozłożenie rogalików w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oraz pieczenie ich przez 15 min. w 200 stopniach Celsjusza.
  • Można je posmarować lukrem lub posypać cukrem-pudrem.