Ten przepis jest tak prosty, że jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie chwilę. W mojej kuchni to ciasto pojawia się wraz z pierwszymi truskawkami z ogrodu, a powoli znika jesienią, kiedy kończą się owoce. Nie znika jednak całkowicie. Kiedy zimą zatęsknię za smakiem lata, sięgam po owoce mrożone, maślankę i w domu znów roztacza się ten niezwykły zapach letniego ciasta.
Możesz je przygotować z kruszoną lub tylko posypać górę cukrem-pudrem.
Potrzebujesz:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru lub zamiennika. Ja zwykle stosuję ksylitol
- 3 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 cukru wanilinowego lub kilku kropli esencji waniliowej
- 3 jajek
- 1 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 400-500 g owoców
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 70 g masła
- 50 g cukru-pudru

Przygotowanie:
Zapowiadałam, że będzie superprosto dlatego:
- wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki (poza owocami) i powstałą masę przełożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- na ciasto wyłożyć owoce, te większe podzielić na mniejsze części
- jeśli przygotowujesz wersję ciasta z kruszonką to zmieszaj jej składniki rękami (tak, żeby masło dobrze połączyło się mąką i cukrem) i wyłóż na owoce
- rozgrzej piekarnik do 180 st. C i włóż do niego ciasto na 55 minut