Jesień wcale nie musi oznaczać końca sezonu w warzywniku. Wręcz przeciwnie – to doskonały moment, by posiać warzywa, które świetnie radzą sobie w chłodniejszych warunkach i pozwolą cieszyć się świeżymi zbiorami aż do zimy, a nawet wczesnej wiosny. Jest wiele gatunków, które wolą warunki skracającego się dnia i niższych temperatur, a nawet znoszą przymrozki.
Jesieni zwykle nie traktujemy jako dobrego czasu na uprawę, a tymczasem na ona wiele plusów. Oczywiście musimy dostosować się do warunków tego sezonu, znacznie różniących się od pełni lata, ale jeśli dobrze przygotujemy miejsce i dobierzemy właściwe warzywa do wysiania i posadzenia, w ciągu kilku tygodni będziemy zbierać naprawdę niezłe plony.
Jesienna uprawa to:
- Mniej szkodników – chłodniejsze dni i krótsze noce ograniczają aktywność wielu owadów.
- Lepszy smak – niska temperatura sprawia, że warzywa liściowe są bardziej soczyste i delikatne.
- Dłuższy sezon zbiorów – dzięki prostym okryciom (agrowłóknina, małe tunele) świeże zbiory możesz mieć jesienią, zima, a także wczesną wiosną.
- Łatwość uprawy – jesienne warzywa wymagają mniej pracy niż te letnie, bo rosną wolniej i nie potrzebują tak częstego podlewania.
Żeby jesienne uprawy się udały, trzeba dopilnować kilku ważnych kwestii.
Po pierwsze: właściwy dobór miejsca. Skracający się dzień, to mniej światła, a warzywa bardzo go potrzebują. Do jesiennych upraw wybierz możliwie najbardziej słoneczną grządkę.
Po drugie: nie siej zbyt gęsto. Mała ilość światła i krótki dzień dodatkowo utrudniają roślinom wzrost. Szczególnie warzywa korzeniowe wysiane zbyt gęsto i na bardzo żyznym stanowisku mogą skupić się na wytwarzaniu dorodnej części zielonej, zamiat korzonków, na których najbardziej nam zależy.
Po trzecie: podlewanie. Jesienne wysiewy często przypadają na okresy bez opadów deszczu, a sucha ziemia utrudnia kiełkowania i hamuje wzrost szczególnie w pierwszej fazie po wysiewie. Pomóż naturze i podlewaj.
Najłatwiejsze warzywa do uprawy jesienią:
-
Szpinak zimowy
- Odmiany: Matador, Olbrzym zimowy
- Termin siewu: od połowy sierpnia do połowy września
- Uprawa:
- siej gęściej niż wiosną – część liści i tak zbierzesz wcześniej;
- podlewaj regularnie do momentu wschodów;
- jesienią zbieraj liście sukcesywnie, a zimą tylko uszczykuj – roślina wejdzie w spoczynek;
- przykryj włókniną lub niskim tunelem, a wiosną wystartuje błyskawicznie.
-
Sałata zimująca
- Odmiany: Meraviglia, Humin, sprawdzi się też Królowa majowych
- Termin siewu: koniec sierpnia – wrzesień
- Uprawa:
- siej rzutowo lub w rządki, najlepiej na inspekcie czy w szklarni;
- młode rośliny ochroń włókniną przed przymrozkami;
- zbiory na listki możliwe już jesienią oraz wczesna wiosną, duże główki w kwietniu.
-
Rzodkiewka
- Odmiany: Saxa 2, Krakowianka, Malaga
- Termin siewu: od połowy sierpnia do września
- Uprawa:
- zapewnij słoneczne stanowisko;
- unikaj przesuszenia, bo to powoduje parcenie korzeni;
- jesienne rzodkiewki są łagodniejsze w smaku niż te wiosenne.
-
Mizuna
- Odmiany: Zielona, Purpurowa
- Termin siewu: do końca września
- Uprawa:
- zbieraj młode liście na bieżąco – im częściej, tym lepiej odrasta;
- włóknina wydłuży okres zbiorów.
- Roszponka
- Odmiany: Vit, Verte de Cambrai
- Termin siewu: wrzesień
- Pielęgnacja:
- bardzo odporna na mróz – dla lepszej kondycjiwystarczy lekkie okrycie liśćmi lub włókniną;
- idealna do zbiorów zimą i wczesną wiosną.
- Koper
- Odmiany: Szmaragd, Ambrozja
- Termin siewu: koniec sierpnia – wrzesień
- Uprawa:
- zbieraj stopniowo młode liście;
- do zimy urośnie niewielki, ale świeży koperek zawsze cieszy;
- najlepiej przykryć włókniną, by przedłużyć zbiór.
- Cebula dymka zimująca
- Odmiany: Senshyu Yellow, Radar, Shakespeare
- Termin sadzenia: koniec września – październik
- Uprawa:
- posadź małe cebulki w odstępach 5–8 cm;
- koniecznie przykryj ściółką (słoma, liście) lub agrowłókniną;
- pierwsze szczypiory pojawią się wczesną wiosną.
Jesienne uprawy, do momentu ustabilizowania się temperatur, podlewaj umiarkowanie, ale regularnie, później ogranicz podlewanie, by nie ryzykować gnicia.
Delikatne rośliny, szczególnie te, które zostają na grządkach dłużej, warto okryć agrowłókniną, to poprawi ich kondycję i pozwoli przedłużyć zbiór nawet o kilka miesięcy. W ochronie przed chłodem doskonale pomoże też ściółka – słoma, liście czy czy przekompostowane zrębki. Jeśli używasz tunelu foliowego lub szklarni, pamiętaj o wietrzeniu w cieplejsze dni, by uniknąć chorób grzybowych.
A teraz Twoja kolej, chwytaj za nasiona i zazieleń swój warzywnik na jesień i zimę 🙂