Grecka musaka

Grecka musaka z bakłażanem

Zupełnie bez powodu nie pałałam miłością do tego dania. Nigdy nawet go nie próbowałam, więc niechęć była zupełnie nieuzasadniona. Nagły wysyp bakłażanów sprawił jednak, że zaczęłam szukać kolejnych sposobów na ich przetworzenie, a jednym z najbardziej podstawowych jest właśnie musaka. Sprawdziłam składniki – wszystkie ok, ale nadal byłam sceptyczna. Uznałam jednak, że bakłażany jakość trzeba wykorzystać, a gdyby mi musaka nie posmakowała, to z pewnością moje porcje chętnie przejmie Mąż, który musaki już kiedyś próbował i twierdził, że mu smakuje. Z braku argumentów „na nie” przystąpiłam do wykonania. I wiecie co? Musaka to mistrzostwo świata! Ta zapiekanka jest tak smaczna, ze właśnie biorę się za przygotowanie drugiej porcji na mrożenie, dopóki jeszcze w ogródku mam bakłażany.

Czego potrzebujesz:

  • 800 g mięsa mielonego (u mnie wołowina i indyk)
  • 500 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków (ważne, żeby były dobrze ostudzone)
  • 4 duże bakłażany (muszą wystarczyć na dwie warstwy w naczyniu żaroodpornym)
  • 2 marchewki
  • pół litra przecieru pomidorowego (np. passaty)
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawy: zioła greckie lub oregano, płatki chilli, szczypta cynamonu, sól i pieprz
  • odrobina oleju

Sos beszamelowy

  • pół litra mleka (ja użyłam owsianego)
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • przyprawy: sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  • zaczynamy od pokrojenia na plastry bakłażana (ok. 0,5 cm). Rozkładamy do na ręczniczku, delikatnie solimy i zostawiamy na 15 min. Kropelki, które się w tym czasie wytworzą osuszamy ręcznikiem papierowym. Teraz rozgrzewamy patelnię grillową (zwykła tez da radę) z niewielką ilością oleju i grillujemy bakłażany.
  • cebulę i czosnek siekamy, marchewkę ścieramy na tarce do warzyw. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 3 łyżki oleju i podsmażamy na niej kolejno: dużą szczyptę chilli i czosnek, po chwili dorzucamy cebulę, a jak się zeszkli dodajemy marchewkę. Dusimy aż zmięknie.
  • do warzyw dorzucamy mięso mielone i dokładnie mieszamy. Chwile (4-5 min) podsmażamy, a następnie dolewamy przecier pomidorowy. Dusimy długo na małym ogniu, aż znaczna część płynu się zredukuje ( u mnie ponad 20 min). Doprawiamy ziołami, cynamonem, solą i pieprzem.
  • w dużym naczyniu żaroodpornym układamy po kolei warstwy: połowę plastrów bakłażana, pokrojone w plastry ziemniaki oraz farsz z warzyw i mięsa. Układamy kolejna warstwę bakłażana, a na nią sos beszamelowy.

sos beszamelowy: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Powoli, cienkim strumieniem dolewamy mleko, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Doprawiamy gałką muszkatołową, sola i pieprzem, chwilę podsmażamy aż zgęstnieje.

  • gotową musakę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 40 minut.

Smacznego!

Tagi: brak tagów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie udostępniony. Wymagane pola oznaczone są*