Cukinia jest niesamowicie uniwersalnym warzywem, doskonale sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Tego lata pokaże Wam kilka moich ulubionych sposobów na cukinie, a jeden z nich to pyszna tarta, wypełniona serem i kolorową cukinią.
Właśnie dla kulinarnego efektu – połączenia w daniach cukinii o różnym kolorze skórki, zawsze sadzę kilka odmian tego warzywa, w tym cukinię okrągłą, idealną do nadziewania. Do tarty wykorzystamy dwie średniej wielkości, podłużne cukinie w kolorze żółtym i zielonym.
Potrzebujesz:
- 4 jajek
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 2 średniej wielkości cukinie
- 250 g serka śmietankowego (kanapkowy, mascarpone, ricotta, używałam nawet burraty)
- 80 g żółtego sera (parmezan dodaje charakteru)
- 100 g śmietany
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- z posiekanego masła, mąki, jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Gdy będzie gładkie, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na trzy kwadranse.
- cukinie pokrój w plasterki nie grubsze niż 0,5 cm. Posól i odstaw na ok. 10 min. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym i krótko przesmaż na oliwie tak, żeby lekko zmiękły. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Piecz 10 min, aż będzie rumiane. Ostudź po wyjęciu z piekarnika.
- teraz pora na nadzienie. Zmieszaj serek śmietankowy i żółty ze śmietaną, trzema jajkami, szczyptą soli i pieprzem.
- część, nieco mniej niż połowę, nadzienia wylej na spód tarty. Rozłóż plasterki cukinii jeden obok drugiego, tak żeby nieco na siebie zachodziły. Na górę wylej pozostałą część nadzienia.
- piecz 40 minut w 180 stopniach.
- podając możesz posypać posiekaną natką pietruszki.