Skip to main content

Po co sobie ułatwiać, skoro można sobie utrudnić? Czasami myślę, że podświadomie właśnie w taki sposób organizuję swój czas. Nie miałam kiedy zbudować świątecznego domku z piernika, ani zabrać się za robienie bożonarodzeniowych wianków z iglaków i bombek, i w tym niedoczasie, z jakiegoś powodu, tydzień przed świętami postanowiłam zrobić wianek z pierników. 

W sumie może to jednak oszczędność czasu… to takie dwa w jednym – bożonarodzeniowy wianek jest, a w domu unosi się niesamowity korzenny zapach, jak ten z piernikowej chatki. Czuję, że piernikowe wianki na stałe zagoszczą w naszym domu w ramach świątecznych dekoracji, mimo że te pierwsze, tegoroczne, jak to prototypy, wyszły trochę toporne 🙂

Do stworzenia własnego piernikowego wianka potrzebujesz:

  • porcji ciasta na pierniki (najlepiej takiego sztywniejszego, przeznaczonego na piernikowe chatki). Przepis na ciasto znajdziesz w tym artykule
  • białek i cukru pudru na lukier do ozdoby i sklejania całości oraz narzędzia do wyciskania lukru. Przepis na lukier znajdziesz w tym artykule
  • jutowego sznurka

Wykonanie

  • ciasto rozwałkuj na okrągły blat o grubości 0,5-0,7 cm. Ważne, by było dosyć grube, bo na nim będzie utrzymywał się ciężar przyklejonych lukrem piernikowych ozdób. Następnie od dużej miski lub innego okrągłego przedmiotu odrysuj nożem (przy okazji wycinając) okrąg, który będzie stanowił zewnętrzną część podstawy wianka, a od mniejszego naczynia, w ten sam sposób, odrysuj wewnętrzny okrąg. Średnica 30-40 cm dużego okręgu powinna być optymalna. Ważne też, żeby okrąg nie był zbyt wąski, pasek 10 cm będzie ok, bo trzeba będzie do niego przykleić sporo gwiazdek.
  • z pozostałego ciasta wytnij gwiazdki różnych kształtów i wielkości. Okrąg i gwiazdki upiecz, a następnie odłóż na 1-2 dni, aby lekko obeschły
  • kolejnym krokiem jest lukrowanie gwiazdek, a kiedy lukier wyschnie – przyklejanie ich do wieńca. Jeśli planujemy go powiesić – zaczynamy od przyczepienia sznurka, jeśli wieniec ma być „leżący” sznurek nie będzie potrzebny
  • podstawę wieńca lukrujemy – najpierw cienkim strumykiem lukru obrysowujemy krawędzie okręgu, a następnie całą powierzchnię wypełniamy lukrem – dzięki temu gwiazdki łatwiej się przykleją.
    Aby ułatwić sobie pracę gwiazdki można wcześniej rozłożyć na okręgu o podobnej średnicy wyciętym z papieru, a następnie kompozycję odwzorować na już polukrowaną postawę wianka, dobrze dociskając gwiazdki, aby mocno się przykleiły. Ważne też, aby miksować gwiazdki wielkościami, zapełniając puste przestrzenie między nimi. Całość można ozdobić świątecznym brokatem z lukru.
  • gotową ozdobę zostawiamy aż lukier dobrze zastygnie (najlepiej na 24h lub dłużej). Następnie układamy na podstawce (talerzu lub dociętym na wymiar kawałku tektury) albo zawieszamy w wybranym miejscu i cieszymy się tą niezwykłą, pachnącą ozdobą.