Skip to main content

Ta tarta gości na naszym stole przynajmniej kilka razy w sezonie botwinkowym. Połączenie słodkiego smaku młodych buraczków z wytrawnym kozim serem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przy okazji to danie nie tylko smaczne, ale i bardzo eleganckie, świetnie nada się, jeśli będziecie chcieli zabłysnąć na rodzinnym przyjęciu.
Przygotowanie może nie jest superszybkie, ale też nie zajmie aż tak dużo czasu. Warto poświęcić te pół godziny, by delektować się pysznym smakiem tego letniego dania.

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki (ja użyłam orkiszowej)
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek wody
  • duża szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • pęczek botwinki
  • dwie kostki sera twarogowego półtłustego (może być też ser bałkański)
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • rolada pleśniowa z koziego sera

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Następnie owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min. Leniwi mogą pominąć chłodzenie. Ciasto nie będzie wówczas aż tak chrupkie, ale nadal bardzo smaczne.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy na tartę. Spód nakłuwamy widelcem, żeby się nie wybrzuszał. Podpiekamy 15 min. w 180 stopniach aż ciasto się zrumieni. Wersja dla leniwych – nie podpiekamy tylko na spód od razu pakujemy nadzienie.
  • Botwinkę i małe buraczki kroimy na mniejsze części i podsmażamy na łyżce masła.
  • W dużej misce mieszamy twaróg z jajkiem i przyprawami. Następnie dodajemy podsmażoną botwinkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na górę układamy pokrojoną w plasterki roladę z sera koziego.
  • Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Jeśli pominęliście etap podpiekania ciasta, wówczas tartę należy piec 40 minut.

Smacznego!