Uwielbiam ciasto dyniowe, a Natalia z @malacukierenka.pl jest moim guru dyniowych ciast. Każdy jej przepis to nie tylko mistrzostwo smaku, ale też gwarancja, że się uda. Przynajmniej tak jest w moim przypadku, a niejedno ciasto w życiu zepsułam. Na małej cukierence znajdziecie wiele pysznych przepisów, ja dziś jednak szczególnie polecam Wam rewelacyjne ciasto megaczekoladowe z dynią.
Oryginalny przepis dostępny jest tu: ciasto megaczekoladowe
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki kakao bez cukru
- 1 płaska łyżeczka sody i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80ml oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2/3 szklanki purée z dyni*
- opcjonalnie 100 g czekolady w kawałkach
*tu znajdziesz podpowiedź, jak zrobić pure z dyni
Wykonanie:
-
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni w opcji góra-dół.
-
W jednej misce zmieszaj suche składniki poza cukrem (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oraz szczyptę soli).
-
W drugiej misce zmieszaj składniki mokre oraz cukier (olej, jogurt, jajka, cukier, aromat waniliowy) a następnie dodaj purée z dyni i jeszcze raz wymieszaj.
-
Zmieszaj suche składniki z mokrymi, a na koniec dorzuć kawałki czekolady i jeszcze raz wymieszaj.
-
Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (optymalnie 25x12cm) i wyrównaj powierzchnię. Piecz ok godziny (60-65 minut). Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego!