Skip to main content

Uwielbiam ciasto dyniowe, a Natalia z @malacukierenka.pl jest moim guru dyniowych ciast. Każdy jej przepis to nie tylko mistrzostwo smaku, ale też gwarancja, że się uda. Przynajmniej tak jest w moim przypadku, a niejedno ciasto w życiu zepsułam. Na małej cukierence znajdziecie wiele pysznych przepisów, ja dziś jednak szczególnie polecam Wam rewelacyjne ciasto megaczekoladowe z dynią.

Oryginalny przepis dostępny jest tu: ciasto megaczekoladowe

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki kakao bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80ml oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2/3 szklanki purée z dyni*
  • opcjonalnie 100 g czekolady w kawałkach

*tu znajdziesz podpowiedź, jak zrobić pure z dyni

 

Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni w opcji góra-dół.

  • W jednej misce zmieszaj suche składniki poza cukrem (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oraz szczyptę soli).

  • W drugiej misce zmieszaj składniki mokre oraz cukier (olej, jogurt, jajka, cukier, aromat waniliowy) a następnie dodaj purée z dyni i jeszcze raz wymieszaj.

  • Zmieszaj suche składniki z mokrymi, a na koniec dorzuć kawałki czekolady i jeszcze raz wymieszaj.

  • Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (optymalnie 25x12cm) i wyrównaj powierzchnię. Piecz ok godziny (60-65 minut). Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Smacznego!