Pędy kwiatostanowe czosnku są jak prawdziwy skarb, rarytas, na który czeka się całą wiosnę. Smakują delikatnie, ale nietypowo, trochę jak fasolka szparagowa, trochę jak szparagi, na pewno nie jak czosnek. Przygotowuje się je bardzo łatwo.

Przygotowanie:
- weź dowolną ilość pędów kwiatostanowych czosnku, przepłucz je zimną wodą.
- w sporym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Do gotującej się wody wrzuć pędy czosnku. Woda powinna je zakrywać. Gotuj 5-7 minut, do miękkości, na koniec odcedź.
- w międzyczasie na patelni rozpuść dwie łyżki masła, dodaj łyżkę bułki tartej i poczekaj aż się zrumieni. Masło z bułką przełóż do garnka z pędami czosnku i wymieszaj.
Prościzna, prawda?

Młode pędy czosnku świetnie sprawdzą się jako przystawka lub sałatka do dani głównego. My zjadamy je bez dodatków, ciesząc się ich niezwykłym smakiem.
Z pędów młodego czosnku można też przygotować smaczne pesto.
Smacznego!
