Skip to main content

To jeden z moich ulubionych letnich przepisów. Nie dość, że idealnie pasuje do menu grillowego popołudnia z przyjaciółmi, to jeszcze genialnie smakuje. Co więcej, przygotowanie tego dania jest banalnie proste i zajmuje zaledwie kilkanaście minut.

Grillowane warzywa to typowa włoska przystawka. Może być zarówno samodzielnym daniem, sałatką, jak i dodatkiem do np. ryżu czy makaronu. Nazwa jest po części myląca. Danie to można oczywiście przygotować na grillu, jednak taki tradycyjny, dymiący, na węgiel drzewny, może nieco „przejąć” smak warzyw. Dlatego grillowane warzywa zdecydowanie lepiej przygotować na patelni grillowej, na grillu gazowym czy elektrycznym. W tej wersji smak będzie idealnie zbalansowany.

Czego potrzebujesz (na ok. 6-8 osób):

  • dwie średniej wielkości cukinie
  • dwa średniej wielkości bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • sól, najlepiej himalajska
  • natka pietruszki (mały pęczek)
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  • bakłażany i cukinie pokrój na cienkie (3 mm) plasterki. Rozłóż na desce, posól i odłóż na kwadrans, a następnie ręcznikiem papierowym delikatnie otrzyj powstałe kropelki
  • dobrze rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oliwy z oliwek, rozłóż na niej plasterki warzyw i odrobinę posól. Grilluj po kilka minut z każdej strony, do miękkości
  • zgrillowane warzywa rozłóż na talerzu, polej odrobiną oliwy z oliwek, rozsmaruj na nich wyciśnięty czosnek (nie przesadzaj z ilością, wystarczy kilka „ziarenek” z wyciskarki; czosnek delikatnie się sparzy od ciepła warzyw, ale przy zbyt dużej ilości może być ostry) i posyp pokrojoną natką pietruszki. W ten sposób układaj na talerzu kolejne warstwy zgrillowanych warzyw, polanych oliwą i doprawionych natką i czosnkiem.
  • na koniec nakryj danie folią spożywczą (na ok. 15 min), dzięki temu smaki jeszcze lepiej się przenikną. Przygotowuj je najlepiej na chwilę przed spotkaniem i podawaj jeszcze lekko ciepłe.

Smacznego!