Skip to main content

Proziaki, czyli takie podpłomyki na sodzie, podobno pochodzą z Podkarpacia, ale w moim domu na Lubelszczyźnie też były doskonale znane. Dla mnie to smak dzieciństwa.

Danie to jest bardzo łatwe do przygotowania i w taki prosty sposób pyszne. Możne je podawać na słodko – z domowym dżemem lub na wytrawnie, np. z grillowanymi warzywami. Te z dżemem idealne na sobotnie śniadanie. Podane z salsą z grillowanych warzyw doskonale sprawdzą się na imprezę przy grillu.

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • szklanka zsiadłego mleka, może być też kefir lub maślanka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • po pół łyżeczki soli i cukru
  • 1 jajko

Wykonanie:

  • Zsiadłe mleko (kefir lub maślankę) oraz jajko (wszystko najlepiej w temperaturze pokojowej) zmieszaj z mąką przesianą z sodą, solą i cukrem. Zagnieć gładkie ciasto i odłóż je na chwilę do odpoczęcia.
  • Ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na cienkie, ok. 0,5 cm placki. Szklanką wykrawaj z nich okrągłe proziaki (ciasto można tez pokroić nożem na prostokątne placuszki).
  • Placki smaż na rozgrzanej lekko naoliwionej patelni. Uważaj jednak z temperaturą, bo proziaki łatwo się przypalają, w środku pozostając niedopieczone
  • Jeszcze ciepłe proziaki podawaj np. z dżemem, salsą z grillowanych warzyw lub hummusem

Smacznego!