Kiełki to prawdziwe mistrzostwo świata w kategorii zdrowego jedzenia, najbardziej superfood wśród superfoodów :). Wcale nie trzeba po nie biec do sklepu, z łatwością można je wyhodować na własnym parapecie.
Kiełki mają bardzo dużo łatwo przyswajalnych witamin, a do tego wiele pozytywnych dla nas składników odżywczych. Skąd one się tam wzięły? Najprościej mówiąc zostały skumulowane w nasionku, jako substancje odżywcze dla przyszłej rośliny. Kiedy ta wkroczyła w fazę kiełkowania, specjalne enzymy uwolniły je do rosnącej siewki. Te same enzymy sprawiają, że to co zjemy z dodatkiem kiełków, łatwiej się trawi.
Jak posiać
Choć kiełki dosyć łatwo dostać w sklepach spożywczych, zdecydowanie lepiej przygotować je w domu. Kupując specjalne nasiona, oznaczone jako „nasiona na kiełki”, mamy pewność, że nasze kiełki będą pozbawione szkodliwej chemii. Te produkowane na dużą skalę już niekoniecznie.
Kiełki można przygotować na specjalnej kiełkownicy, wysiewając je do pojemnika z ziemią, na wilgotnym ręczniku papierowym (trzeba tylko pilnować, żeby nie przesechł) lub w słoiku. Dwie ostatnie metody wymagają najmniej pracy i je lubię najbardziej
Kiełki na ręczniku papierowym
Tę metodę pamiętam ze szkoły, w ten sposób przed świętami hodowało się rzeżuchę Potrzebujemy głębszego talerzyka, plastikowego pojemnika po sałacie (takiego bez dziurek w dnie) lub płaskiego naczynia. Wykładamy je ręcznikiem papierowym, ligniną lub gazą i namaczamy. Na górę sypiemy nasiona, polewamy wodą i czekamy aż wykiełkują. Zwykle zajmuje to dwa-trzy dni, po tygodniu możemy zacząć pierwsze zbiory.
Kiełki w słoiku
Wystarczy wziąć słoik i wsypać do niego nasiona. Ilość zależy od pojemności słoika – na litrowy można dać dwie, trzy łyżeczki. Następnie do słoika wlać wodę , mniej więcej do połowy objętości i zostawić nasiona do namoczenia na kilka godzin. Słoika nie należy zakręcać, ale jego wierzch trzeba nakryć gazą (można ją przymocować gumką).
Po kilku godzinach wodę należy wylać przez gazę i odstawić kiełkową hodowlę w jasne, ale nie bezpośrednio nasłonecznione miejsce. Nasiona trzeba dwukrotnie w ciągu dnia przepłukać nalewając i wylewając wodę przez gazę. Kiełki powinny być stale wilgotne. Po 3-5 dniach powinny się już pojawić pierwsze kiełki gotowe do zjedzenia.
Jakie kiełki wybrać:
W sklepach z nasionami jest ich całe mnóstwo. Warto wypróbować jak najwięcej, a potem hodować ulubione smaki.
Niektóre kiełki mają też szczególe właściwości:
- kiełki brokuła mają w sobie wysokie stężenie substancji przeciwdziałających powstawaniu nowotworów, wzmacniają układ odpornościowy, krążeniowy i nerwowy
- kiełki szpinaku są doskonałym źródłem żelaza i kwasu foliowego, a także witaminy C. Regulują odkładanie tłuszczu w organizmie, pomagają w walce z nadciśnieniem i działają przeciwnowotworowo
- lucerna jest pełna łatwo przyswajalnego białka i żelaza, jest szczególnie cenna dla wegetarian i wegan. Doskonale wpływa na układ odpornościowy i jest prawdziwą bombą witamin A, E i B oraz wapnia, magnezu i fosforu
- słonecznik jest zasobny w fosfor i wapń, przez co doskonale wzmacnia kości i zęby. Jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, a dzięki zawartości miedzi, cynku i witaminy D jego kiełki są szczególnie polecane wegetarianom i weganom
- kiełki soczewicy mają bardzo dużo kwasu foliowego
- rzodkiewka, dzięki dużej zawartości witaminy D, doskonale wspomaga układ odpornościowy
- kiełki kapusty to źródło witaminy C, przeciwutleniaczy i białka. Wspomagają układ odpornościowy i nerwowy, działają też przeciwnowotworowo
- fasola mung to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, wielu witamin i składników mineralnych
“Pędzone” warzywa
Po co kupować szczypiorek, skoro tak łatwo wyhodować go samodzielnie :). Wystarczy cebula, naczynie z wodą i trochę czasu. Szczypiorek pojawi się po kilku dniach i będzie można go uszczykiwać przez wiele tygodni. Jego smak jest nieporównywalnie lepszy, niż tego ze sklepu.
W podobny sposób, tylko, że w doniczce z ziemią, można „pędzić” natkę pietruszki lub marchewki. Wystarczy w sklepie wybrać okaz bez zbyt mocno odciętego stożka, z którego wyrasta natka i wsadzić warzywo do ziemi. Zielone listki powinny zacząć się pojawiać po tygodniu.
Powodzenia!